חלבון מהצומח Vs אבקת חלבון – מה יעיל יותר לגוף שלכם – יצאנו לבדוק!
האם התבססות על תזונה צמחונית או טבעונית הינה מספקת מבחינת כמות החלבונים הדרושה לגוף, או שמא נזדקק לאבקת חלבון להשלמת הפערים? התשובות לפניכם
אחת השאלות שמעסיקות שוב ושוב את הקהילה הרפואית והספורטיבית כאחד, נעוצה באיכות החלבונים הנחוצה לגופנו. האם צריכה של חלבון מסוים הינה מספקת עבורנו או שמא כדאי לשלב בין מספר סוגי חלבונים (מן החי, צומח או אבקות חלבון) על מנת להעניק לנו אפקט מנצח אשר יועיל לגופנו.
ובכן, אין תמימות דעים לגבי שאלה זו, אולם הרשו לנו בכל זאת לערוך עבורכם השוואה שאולי תצליח אחת ולתמיד לעשות לנו סדר: חלבון מהצומח או אבקת חלבון – מה יותר יעיל לגוף?
חומצות אמינו כאבן יסוד לבניין הגוף
בבואנו לחקור את השאלה, חלבון מהצומח או אבקת חלבון – מה יותר יעיל לגוף, עלינו להבין ראשית כי כבני אדם אנו זקוקים ל-20 חומצות אמינו שונות המצויות בטבע (בין אם במוצרים מן החי, כמו גם ביצים וקטניות, או בחלבון מן הצומח). ההבדל בין חומצות האמינו נעוץ למעשה בהרכבן, שכן בכל חומצה קיימת שרשרת חומצות אמינו אחרת, בעלת סדר ומבנה מרחבי שונה. אין לנו את הפריבילגיה "לוותר" אפילו על חומצת אמינו אחת, כך שעלינו למצוא דרך לצרוך אותן – דרך מוצרים מן החי, מן הצומח או באמצעות אבקות חלבון מסוגים שונים.
ראוי לציין כי מחקרים שונים גילו כי חלבון שמקורו מהצומח, לרבות סויה, חיטה, אפונה, שעועית, קינואה, עשוי להיספג בצורה טובה יותר בגוף ולאפשר סינתזת שריר משופרת. מי שמתבססים על מחקרים אלו הינם בעיקר ספורטאים או מפתחי גוף המעוניינים לפתח קריירה מקצועית או לכבוש יעדים גופניים כאלו ואחרים, תוך שמירה על תזונה צמחונית או טבעונית. מצד שני, חלבונים מן הצומח עשויים לכלול פחמימות העומדות בסתירה עם מטרות חיטוב או הרזיה למשל. מסיבה זו פותחו במרוצת השנים שורה של אבקות חלבונים מתערובות חלבונים מן הצומח, אך בהיעדר פחמימות או בכמות מצומצמת בלבד.
אבקת חלבון – פתרון מיטבי?
הצמחונים שבינינו או מי שהינם רגישים לחלב ו/או מקורות אחרים מן החי, המעוניינים בשמירה על כמות החלבונים הדרושה לשיפור המראה והמטרות הגופניות שלהם, נוטים לצרוך לעיתים תכופות אבקת חלבון. זוהי למעשה חלופה איכותית לא פחות אשר טומנת בחובה את החלבון הטהור לו זקוק גופנו. רוב אבקות החלבון המשווקות כיום אינן מכילות סוכרים או פחמימות (או בכמות מזערית) ומספקות במנת סקופ אחת, הספק חלבון טהור הנע בין 20-30 גרם חלבון.
ההמלצה הגורפת מצד תזונאים בעלי השקפות שונות, היא לצרוך חלבון ממגוון רחב של מזונות ממקורות שונים, בדגש על העוסקים בפעילות גופנית באופן קבוע המבקשים להגיע לתוצאות מסוימות (העלאת מסה, חיטוב או ירידה במשקל).